
Hızlı tüketim ürünleri sektörünün küresel oyuncularından Unilever, Türkiye’deki yatırımlarını artırarak Konya’daki ev bakım ve güzellik ürünleri fabrikasının kapasitesini genişletti. Omo, Domestos ve Cif’in de aralarında bulunduğu 9 markanın üretildiği tesis, son üç yılda kapasitesini yüzde 30 artırdı.
Unilever, Türkiye’de üretim gücünü pekiştirmek adına son iki yılda 100 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaptı. Şirket, Türkiye’de üretilen ürünlerinin yüzde 90’ının yerli üretim olduğunu vurgularken, son beş yılda toplam 690 milyon Euro ihracat gerçekleştirdi.
27 Şubat’ta düzenlenen basın gezisinde Unilever Türkiye’nin Konya’daki üretim tesisleri yerinde incelendi. Unilever Türkiye Ülke Başkanı Ali Fuat Orhonoğlu’nun da katıldığı etkinlikte, şirketin yerel üretim, tedarikçi iş birlikleri, ihracat stratejileri ve sürdürülebilir büyüme odağı detaylandırıldı.

Unilever’in Konya fabrikası, şirketin dünyada en büyük ikinci ev bakım fabrikası
Şirketin Türkiye’deki en büyük üretim hamlelerinden biri olan Gebze fabrikasının taşınma süreci 2015’te başladı ve 2017’de tamamlanmasıya birlikte, yeni fabrika için toplam 350 milyon Euro yatırım yapıldı. Yatırımın 265 milyon Euro’su Unilever tarafından sağlanırken, 85 milyon Euro’luk kısmı tedarikçiler tarafından karşılandı. Bugün bu tesis, Unilever’in “Konya Tedarik Köyü” olarak adlandırdığı, bölgedeki beş tedarikçiyle entegre çalışan bir üretim ekosistemine dönüşmüş durumda. Ayrıca, Gebze’deki fabrikanın taşınması ile birlikte oradaki çalışanların yüzde 95’inin Konya’ya yerleştiği kayda geçti.
Unilever’in Konya fabrikası, yaptığı yatırımlarla küresel çapta büyümeye devam ediyor. Toz deterjan üretimine yapılan ek yatırımlarla birlikte, 2023 yılında 33 olan ihracat yapılan ülke sayısı 39’a çıktı. Fabrikada üretilen güzellik ve sağlık ürünleri Libya’dan Orta Asya’ya, ev bakım ürünleri ise Şili’den Avustralya’ya kadar geniş bir coğrafyaya ihraç ediliyor. Bu büyüme sayesinde Unilever’in Konya tesisi, şirketin küresel ölçekte en büyük ikinci ev bakım fabrikası konumuna yükseldi.

Unilever ve MEXT iş birliğiyle Dijital Kule projesi hayata geçirildi
Unilever Türkiye Ülke Başkanı Ali Fuat Orhonoğlu, bu yıl 9,5 milyon Euro değerindeki yeni hat yatırımları ile ihracat üssü olma hedeflerini güçlendirdiklerini söyledi: “Türkiye’de mühendislerimizin yeteneği ve emekleriyle küresel olarak örnek teşkil eden projeler ve uygulamalar hayata geçirildi. Örneğin, Konya tesisimizde enerji verimliliği için bir yapay zeka projesi uyguladık. Unilever ve MEXT iş birliğiyle hayata geçirilen Dijital Kule projesi, toz deterjan üretiminde yapay zeka teknolojisi kullanarak üretim verimliliğini artırmayı ve bunu yaparken de sürdürülebilirliği ileriye taşımayı amaçladı. Bu yenilikçi çözüm sayesinde yıllık doğal gaz tüketiminde %6’lık bir azalma sağlanıyor ve çevreye salınan 760 ton karbondioksit önlenecek. Proje, sanayide dijitalleşmenin çevresel etkileri azaltmadaki gücünü göstermekte.”
Sürdürülebilirlikte “Üçüncü Çağ”: daha odaklı, daha sistematik, daha hızlı
Unilever, 2039 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bununla birlikte Unilever Türkiye de sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını yeni bir vizyonla ilerletiyor. “Üçüncü Çağ” olarak adlandırılan bu süreçte şirket, iklim, doğa, plastik ve yaşam koşulları alanlarında daha odaklı, sistematik ve hızlı hedefler belirledi. Türkiye’de 2019’dan bu yana tüm fabrikalarında yenilenebilir enerji kullanan şirket, Konya fabrikasına 2024 yılında 4,5 milyon Euro’luk yatırımla güneş enerjisi santrali (GES) kurdu. Yıllık 7.000 MWh elektrik üreten GES, fabrikanın enerji ihtiyacının %30’unu karşılıyor ve 2.800 ton karbon emisyonunu önleyerek yaklaşık 4 bin ağacın sağladığı karbon tutma etkisini yaratıyor.
Su ve atık yönetiminde de önemli adımlar atan Unilever, Konya fabrikasında yürüttüğü geri kazanım projeleriyle yıllık 144.000 m³ suyu yeniden kullanmayı hedefliyor. Ayrıca, sıfır atık politikasıyla tüm atıklarını geri dönüştüren tesis, 2021’de devreye aldığı Çamur Güneş Kurutma Tesisi ile atık miktarını %66 oranında azalttı.
“20 markamızla Türkiye’deki hemen her haneye ulaşıyoruz”
Ali Fuat Orhonoğlu, Türkiye’de 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiklerini hatırlatarak, “1952 yılından bu yana yaptığımız yatırımlarla birçok ilke imza attık. Bugün, 20 markamızla Türkiye’deki hemen her haneye ulaşarak geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. 4 fabrikamızla güçlü bir üretim ekosistemi oluşturduk ve Konya tesisimiz, Türkiye’de hızlı tüketim ürünleri sektöründeki en büyük yatırım olmaya devam ediyor. Unilever, Türkiye olarak 5.000’den fazla çalışanımızla, inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarımıza devam ederek Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunuyoruz” dedi.
Comments