top of page

Mezopotamya’da bir ilk daha: Maritaş Denim öncülüğünde ilk rejeneratif pamuk hasadı gerçekleşti


2004 yılında tekstil yolculuğuna dokuma kumaş üretimi ile başlayan Maritaş Tekstil, 2013 yılı itibarıyla üretim hattına denim’i de ekledi ve Maritaş Denim adını aldı. İplikten dokumaya tam entegre üretim tesislerinde tasarım, inovasyon ve sürdürülebilirliğe odaklanan Maritaş Denim, Harran Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi iş birliği ile Türkiye’nin ilk Rejeneratif Pamuk Projesi’ni hayata geçirdi. Yenilenebilir tarım uygulamalarıyla pamuk üretimine yönelik ulusal farkındalığı artırma amacı taşıyan ve 24 ay sürecek olan proje, TÜBİTAK destekli üniversite ve sanayi iş birliği içerisinde yürütülüyor.


Türkiye’de yenileyici pamuk üretimine öncülük eden Maritaş Denim, “Harvesting in Harran: Maritaş Denim Regenerative Cotton Journey” sloganıyla hayat bulan ilk hasat etkinliğini, 11 Ekim 2023 tarihinde Harran Ovası’nda yer alan Gılgamış Çiftliği’nde gerçekleştirdi. Mayıs 2023’te ekilen pamuk tohumlarının ilk hasat etkinliğine global ve yerel iş ortakları, denim ve giyim markalarının temsilcileri, ulusal ve global medya mensupları katıldı.

Öngörüler, hedefler

41 farklı ülkedeki 340 markaya kumaş ihracatı gerçekleştiren Maritaş Denim, rejeneratif pamuğun ilk hasadıyla ortalama ağırlıktaki %100 içerikli bir kumaş için yaklaşık 500 bin metrelik talebi karşılayabilecek ham madde elde edilmesini öngörüyor. Maritaş Denim sürdürülebilir tarım yolculuğunda karbon emisyonunu azaltarak rejeneratif tarımı destekliyor, bu destek ile de monokültür tarıma kıyasla toprağı iyileştirmeyi, mahsul verimliliğini ve su tutma kapasitesini artırmayı amaçlıyor. Ayrıca, Harran Ovası’ndaki çiftçilere sözleşmeli üretim yaptırarak ham maddesini yakından tedarikle elde etmeyi hedefliyor.

Kirletmeden de üretebilmek mümkün

Hasat toplama etkinliğinde konuşan Maritaş Denim Genel Müdür Yardımcısı Fatih Kesim, proje ile sadece lokalde değil globalde de etki yaratacaklarını vurgulayarak, Harran Ovası’nda başlattıkları rejeneratif pamuk üretiminin, toprağın ve doğanın özüne dönmesine, kirletmeden üretebilmeye, doğayla uyumlu yaşayabilen nesillere bir rehber olacağına inandıklarını söyledi.


Üniversite ve sanayi iş birliğinde sürdürülebilir tarım

Rejeneratif Pamuk Projesi'nin hayata geçirilmesinde Maritaş Denim’e Harran Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası yol gösterdi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Çopur, sürdürülebilir tarım yaklaşımıyla birlikte hayata geçirilen çalışmanın, Kasım 2022’de kışlık ara ürün mercimek ekimiyle başladığını; böylelikle azot yönünden zenginleştirilen toprağın, pamuk üretim maliyetlerinin de azalmasını sağladığını belirtti. Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Güneşoğlu ise 1980’lerde başlayan sürdürülebilir tarım ve pamuk üretiminin son halkası olan rejeneratif pamuğun, beraberinde daha kaliteli lif, yüksek kumaş kalitesi ve iyi bir giyim konforu sunduğundan bahsetti.









BRANDMAP

İş Dünyası Bilgi Paylaşım ve

Marka Yönetimi Platformu

  • LinkedIn - Siyah Çember
  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2021 BRANDMAP

Screen Shot 2021-01-25 at 19.44.13.png

PARTNER OF BRANDMAP

Ana Sayfa

Hakkımızda

Künye

Üyelik

Arşiv

Yasal Uyarı

Kullanım Koşulları

Eğitimler

Etkinlikler

TrendPaper

Makaleler

visa-mastercard_logo.png

Ödeme ve Teslimat   I  Üyelik Sözleşmesi    I  KVKK

Teslimat:

Saraybosna Cad. Gökorman Sitesi A Blok D. 207

Aşağı Dudullu Ümraniye İstanbul 

+90 212 973 7375

info@brandmap.com.tr

bottom of page