İstatistiklere göre bir afet durumunda kadınların ve kız çocuklarının ölüm oranı erkeklere ve erkek çocuklarına göre 10 kattan daha fazla.
Akademisyenler Eric Neumayer ve Thomas Plümper 1981-2002 yılları arasında doğal afetlerde hayatını kaybeden insanların cinsiyetlerini inceledi.
Tam 141 ülkeyi
21 yıllık sürede araştıran
akademisyenler doğal afetlerde kadınların ölüm oranı erkeklerden daha fazla olduğunu tespit etti. Birleşmiş Milletler'in afetler ile ilgili raporlarında atıf yapılan araştırmalarda
kadın ölüm oranının erkeklere göre 14 kat fazla olduğu ifade ediliyor.
"Eve bağlı yaşam sürmelerine neden olan normlar nedeniyle hızlı hareket etme, koşma, tırmanma, yüzme gibi becerileri daha az gelişen kadınlar afetler sırasında kaçıp kendileri kurtarmak konusunda dezavantajlı hale geliyor. Teknolojiye erişim ve kullanma becerileri daha az olduğu için risk uyarılarını zamanında alamıyorlar."
"Ev kıyafeti ile sokağa çıkmamaları gerektiği" psikolojisi bile daha fazla can kaybı yaşamalarına neden oluyor.
Afet sonrasında ise fiziksel ve cinsel saldırı yaşama oranları artıyor. Hamilelik, doğum gibi fiziksel konular nedeniyle de yaşasalar bile afet sonrasında çok zorlayıcı travmalarla karşı karşıya kalıyorlar.
Ama iş deprem sonrası yaraları iyileştirmeye gelince yine BM raporları kadınların müthiş bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Hem kendileri hem de çevreleriyle ilgilenebilme, yeniden ayağa kalkma ve kaldırma potansiyelleri çok yüksek.
Ve yine BM afet hazırlık raporlarına göre dirençli ve dayanıklı topluluklar inşa etme konusunda kadınların katkısı çok önemli..
Uzun lafın kısası, kadınların dahil edilmediği afet hazırlık planları sadece kadınlara değil tüm topluma zarar veriyor.
Çok büyük acıları yaşadığımız bu süreçte, Dünya Kadınlar Günü arefesinde afetler ve kadınlar hakkında yazdım..
Kadın olmak zor, bazı coğrafyalarda ve bazı zamanlarda çok daha zor.. Afetler hiç yaşanmasın, cinsiyetten bağımsız olarak hiç kimse zarar görmesin elbette.. Ama kadın olmak acı içinde başka acıları da doğurmasın..
Comments