top of page
tugcegulirmak

Eker "Otizmli Bireyler İş Gücünde" istihdam modelini büyütmeye devam ediyor


Süt ve süt ürünleri sektörünün önemli oyuncularından Eker, beş yıldır Tohum Otizm Vakfı danışmanlığında sürdürdüğü "Otizmli Bireyler İş Gücünde" istihdam modelini büyütmeye ve elde ettiği deneyimlerle fayda sağlamaya devam ediyor.


2018 yılında 2 otizmli personel ile başlayan yolculuk, 2023 yılında 12 çalışanla devam ediyor. Eker Süt Ürünleri tarafından yürütülen Türkiye’deki ilk iş koçu destekli istihdam modeli "Otizmli Bireyler İş Gücünde", önümüzdeki dönemde farklı şirketler tarafından da uygulanabilecek.


Otizmli bireyler özgüven kazanıyor

“Otizmli Bireyler İş Gücünde” istihdam modeli, otizmli bireylere özgüven kazandırarak onlara iş imkânı yaratırken, ailelerin geleceğe yönelik kaygılarını da gidermeyi amaçlıyor. Otizmli çalışanlar Eker fabrikasında paketleme ve ambalaj ayıklama gibi bölümlerde istihdam edilirken, veri giriş sorumlusu olarak görev yapan bir çalışan da bulunuyor.


İŞKUR ile eğitim programı

Eker aynı zamanda iş koçlarının eğitilmesi için başlatılan uluslararası bir eğitim programına da katkı sağlıyor. Bursa İŞKUR liderliğinde başlatılan "Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İşgücü Piyasasına Geçişlerinin Desteklenmesi (OTİGED)" adlı proje, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse ediliyor. Programın, Türkiye, İngiltere, Fransa ve Hollanda'dan olmak üzere toplamda 4 ülkeden 7 proje ortağı bulunuyor.



"İş modelimizi kamu ve özel sektörde yaygınlaştırmaya odaklanacağız"

"Otizmli Bireyler İş Gücünde" istihdam modelinin geldiği aşama ve yeni dönemde yapacakları çalışmalarla ilgili bilgiler veren Eker Süt Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Nevra Eker, şunları söyledi: "2018’de hayata geçirdiğimiz ‘Otizmli Bireyler İş Gücünde’ istihdam modelimizle 12 personel hedefimize ulaştık. Büyük bir titizlikle yürüttüğümüz, gönlümüzü vererek çalıştığımız projemizi her yıl adım adım geliştirerek bu noktaya getirdik. Bu işi sadece yapmak değil aynı zamanda yaygınlaştırmak istiyoruz. Artık deneyim paylaşımı zamanının geldiğini düşünüyoruz. Bundan sonra iş modelimizi kamu ve özel sektörde yaygınlaştırmaya odaklanacağız."


Otizmli bireylerin sorunlarına çözümler bulmak için faaliyetlerini sürdüren Türkiye Otizm Meclisi’nin çatısı altında, tüm otizm vakıflarının katkısıyla ortak bir komisyon kurulduğunu da ifade eden Nevra Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu komisyonla birlikte otizmli bireyleri istihdam etmek isteyen diğer şirketlere ve bu alanda çalışmak isteyen sivil toplum kuruluşlarına danışmanlık hizmeti vereceğiz. Hali hazırda bizimle görüşerek bu hizmeti almak istediğini söyleyen firmalar var. Deneyimlerimizden faydalanmak isteyen kuruluşların sayısının daha da artacağını umuyoruz."


Comments


bottom of page