
1981 yılında Ordu'da küçük bir restoran olarak yola çıkan Aktaşlar Lezzet Grubu, bugün Pidemiss, Nelipide ve Pideor gibi markalarıyla küresel pazarda adından söz ettiriyor. Vegan lahmacun ve margarita pide gibi inovatif ürünleriyle dondurulmuş gıda sektöründe fark yaratan şirket, uluslararası havayolu şirketleri ve perakende zincirleriyle yaptığı iş birlikleriyle büyümesini sürdürüyor.
Dondurulmuş gıda sektörünün markalarından Aktaşlar Lezzet Grubu, yeni yatırımlarla küresel pazardaki varlığını güçlendirmeye devam ediyor. Yıllık 120 milyon adet üretim kapasitesiyle 30'u aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiren şirket, 2025 yılında üretimini iki katına çıkararak 200 milyon adet ürün ihraç etmeyi hedefliyor.

"Amacımız, dünyadaki her eve pide ulaştırmak"
Tüketici beklentilerine en iyi şekilde yanıt verebilmeyi amaçladıklarını ifade eden Aktaşlar Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Aktaş, "Pideyi, sadece geleneksel Türk lezzeti değil, dünya çapında tanınan bir marka haline getirme vizyonuyla hareket ediyoruz. Bu süreçte, sadece mevcut pazarlarda değil, globalde de yeni pazarlara açılmayı hedefliyoruz. Pideyi, dünyadaki tüm evlere ulaştırma vizyonumuz doğrultusunda üretim ve gelişim aşamalarına daha da özen gösteriyor, pazarlama kanallarını aktif olarak kullanıyoruz."
Türkiye'de dondurulmuş pide üretimini ilk başlatan firma, dünyaya Türk pidesini tattırma hedefiyle yola çıktı. "Başlangıçta pideyi uluslararası pazara tanıtmak zorluydu, ancak bugün ABD, Kanada, Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya ve Kore dahil 30'dan fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz" diyen Aktaş, Lufthansa, Delta Airlines, Singapur Havayolları ve Suudi Havayolları ile yapılan iş birlikleri sayesinde küresel erişimlerini artırdıklarını belirtti.
İngiltere pazarına Bonapita markasıyla giriş
Şirket, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden pideyi dünyaya tanıtma hedefi doğrultusunda yeni bir marka yarattı. Aktaş, "Fast food sektöründe devrim yaratacak bir adım atarak, geleneksel Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan pideyi, Bonapita adıyla uluslararası arenaya taşıyoruz. İlk adımı İngiltere’de attık ve Avrupa'daki büyümemizi hızlandırmak için İtalya'da yatırım planlıyoruz" dedi.
Günlük bir milyon adet üretime ulaşılacak
Günlük 300 bin adet üretim yapan şirket, üç vardiya sistemiyle çalışıyor. Ordu'daki fabrikada şu anda 600 kişilik bir ekiple üretim yapılıyor ve çalışanların yüzde 75'i kadınlardan oluşuyor. 2024 yılı itibarıyla Ordu ile Giresun arasına kurulacak ikinci fabrika ile birlikte günlük üretim 600 bine çıkacak. Hedef, toplamda günlük bir milyon adet üretime ulaşmak. Balıkesir'de Organize Sanayi Bölgesi'nde açılacak yeni fabrika ile bu büyüme desteklenecek. Bu yatırımlarla birlikte toplam 1.500 kişiye istihdam sağlanacak. Mayıs ayı itibarıyla iki fabrikanın tam kapasiteyle çalışması planlanıyor.
2025 hedefi: 200 milyon adet ihracat
2024 yılında 120 milyon adet ürün ihraç eden Aktaşlar Lezzet Grubu, bu yıl hedefini 200 milyon adede çıkardı. Orta Doğu ve Rusya pazarlarında büyümeyi planlayan şirket, Avrupa’da ise yeni ülkelere açılmayı hedefliyor.
İtalya ve ABD'de yeni yatırımlar
Marka, uluslararası pazarda büyüme stratejisini sürdürüyor. İngiltere’de açılacak ilk şube için master franchise modeli benimsenmiş durumda. 2026-2027 yılları arasında halka arz süreci için de çalışmalar başlatıldı. AB ülkelerine yönelik yatırımlar hızlandırılacak. Et bazlı ürünlerin ihracatında yaşanan bazı zorlukları aşmak için İtalya’da modern bir pide fabrikası kuracaklarını da açıklayan Aktaş, "Bu yatırım, üretim kapasitemizi ve kalite standartlarımızı daha da yükseltecek. Ayrıca ABD’de de stratejik yatırımlar planlıyoruz. Bu adımlar, global bir marka olma yolunda büyük bir ilerleme kaydetmemizi sağlayacak" dedi.
Comments