
Akbank, sürdürülebilirliği insan odaklı bir yaklaşımla ele alarak Hatay’da “Dönüşümde Gelecek Var” projesini hayata geçirdi. Akbank’ın İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurduğu ileri dönüşüm atölyesiyle gençler hem teknik beceriler kazanıyor hem de bölgedeki ilköğretim okulları için masa, dolap, sandalye ve kütüphane üretimi sağlıyor.
Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç’un ev sahipliğinde gerçekleşen Hatay ziyaretinde, projenin sağladığı tüm katkılar değerlendirildi. Alakoç, Hatay Museum Otel’de düzenlenen basın toplantısına “sürdürülebilir nedir” diye tekrar masaya yatırdıklarını; sürdürülebilirliği yalnızca çevresel bir konu olarak ele almadıklarını, insanı odağa alarak toplumsal gelişimi desteklediklerini belirterek başladı ve devam etti: “Sürdürülebilirlikte farkındalık çağı bitti. Artık farkındalık değil, fayda verme süreci başladı. Dönüşümde Gelecek Var projemizin merkezinde insan var. Bu süreç, yalnızca çevreye değil, toplumsal eşitlik ve eğitim fırsatlarına da katkı sağlıyor.”
Proje, Akbank genel müdürlük binasının renovasyon sürecine girmesiyle başladı. 33 katlı genel müdürlük binasından işlevini yitirmiş 33 tır dolusu ofis mobilyası İskenderun’a getirildi. İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde proje için “ileri dönüşüm” atölyesi kuruldu. Öğrenciler, atölyede verilen eğitimlerle bu malzemeleri ilköğretim okulları için yeni mobilyalara dönüştürdü.
8 bin okul mobilyası 436 okula teslim edildi
İleri dönüşüm atölyesinde Devlet Malzeme Ofisi’nin belirlediği ölçülere göre dönüştürülen mobilyalar, öncelikli olarak Hatay’daki Bekbele Fatih İlkokulu’na yerleştirildi. Proje kapsamında bugüne kadar 8 bin okul mobilyası üretilerek Hatay başta olmak üzere 6 Şubat depremlerinden etkilenen 436 okula teslim edildi; 180 bini aşkın öğrenciye ulaşıldı. Hedef ise 18 binin üzerinde mobilyayı bin 311 okula ulaştırarak yılda 400 bine yakın öğrenciye daha iyi koşullarda eğitim imkânı sunmak.
Tornavidalardan makinelere kadar atölyedeki tüm ekipmanlar Akbank tarafından donatıldı. Dönüşüm için bekleyen daha on tır dolusu malzeme daha var. Projenin uzun vadeli etkisinin çok daha büyük olacağı şimdiden görülüyor. Alakoç, büyük kurumların bu tür sosyal fayda projelerinden desteğini çekmemesinin önemine dikkat çekerek, eğitimin ve gönüllüğün sürdürülebilir dönüşümle birleştiği bu çalışmanın uzun soluklu bir yolculuk olduğunu vurguladı.

Geleceğin ileri dönüşüm ustaları yetişiyor
Atölyede 9. sınıftan itibaren öğrencilere teknik dersler veriliyor. Burada hem mesleki beceri kazanıyor hem de ürettikleri mobilyalarla ihtiyaç sahibi ilkokullara katkı sağlıyorlar. Üstelik atölyede çalışan öğrenciler, yer aldıkları saatlere göre ödeme de alıyor. Proje kapsamında öğretmenler de eğitiliyor ve ileri dönüşüm süreçlerine dahil ediliyor. Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde yürütülen proje ile sınıf içlerinden öğretmenler odasına kadar 15 farklı parça mobilyaya dönüştürülüyor.
Alakoç, bu sürecin gençlere sorumluluk bilinci kazandırdığına dikkat çekerek, “Gençler burada yalnızca teknik bilgi öğrenmiyor, aynı zamanda topluma fayda sağlama bilincini de geliştiriyorlar. Depremden etkilenen bu bölgede, iyiliği ve gönüllülüğü ileri dönüşüm tekniği ile birleştiriyoruz” dedi.
406 ton karbon salınımı engellendi
Dönüşümde Gelecek Var projesi, yalnızca eğitime değil, çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor. Uygulanan ileri dönüşüm metodu sayesinde bugüne kadar 406 ton karbondioksit (CO2) salınımı engellenirken, 6 milyon litre su tasarrufu sağlandı.

Eğitime destek ilkokullara yeni atölyeler ile devam ediyor
Proje yalnızca meslek lisesi ile sınırlı değil. Hatay’daki Bekbele Fatih İlkokulu’nda kurulan ileri dönüşüm mobilya becerileri eğitim atölyesi ile çocuklar erken yaşlardan itibaren sürdürülebilir yaşam pratikleriyle tanışıyor. Eğitim süreci hem teşvik edici hem de uygulamalı hale getiriliyor. “Tamamlayıcı rol üstleniyoruz” diyen Alakoç, “Çocukları hayata tutundurmanın en önemli yolu eğitimdir. Bu proje, yalnızca bugünü değil, geleceği de dönüştürmeyi hedefliyor” ifadelerini kullandı.
Commentaires